Mijn (bullet)Journal journey

In de laatste “Door mijn ogen” post had ik het over mijn nieuwe obsessie zonder duidelijk te vertellen wat mijn nieuwe obsessie nu eigenlijk is. Voor sommigen misschien wat vreemd en zeker in combinatie met slechtziendheid. Ik heb het over notitieboekjes!

Dit blog is behoorlijk lang geworden! Wil je liever luisteren? Klik hieronder op play en leun lekker achterover!

Laat ik bij het begin beginnen. Ik was vroeger echt helemaal verslaafd aan lezen. Mezelf verliezen in een verhaal, de geur van oude boeken, ik vond het fantastisch! Mijn moeder haalde 3 boeken voor me uit de bibliotheek en binnen een week had ik ze allemaal uit. Ook tekende ik graag en schreef ik verhalen. Ik was een kind uit de 80’s en 90’s en in die tijd was het niet gebruikelijk dat iedereen een eigen computer had om op te werken. Toen mijn zicht slechter werd, werd het lezen van normale boeken steeds lastiger. Af en toe baal ik hier nog steeds van, ook al is er tegenwoordig een groot aanbod aan audio boeken, er gaat niets boven de geur van een boek! 

Nu zijn de tijden veranderd en is het heel normaal dat we alles digitaal doen en veel op de computer werken. In veel gevallen is de computer al ingeruild voor een smartphone of een tablet. Als je slechtziend bent is dit natuurlijk heel erg prettig want er is auto correct, spraaksoftware en vergroting waardoor je eigenlijk niet meer hoeft te kijken op het scherm. Nu ben ik iemand die daar graag gebruik van maakt maar ook iemand die creatief is. Op dat gebied kan dit natuurlijk allemaal digitaal (iPad en Apple Pencil for the win!) maar ik merkte toch dat ik het gevoel van pen en papier wel eens mis. Ook mijn handschrift heeft behoorlijk te lijden onder het feit dat analoog ingeruild is voor digitaal. Mijn afspraken zet ik in mijn agenda van de telefoon zodat ik er vanaf mijn Mac en iPad ook bij kan. Erg handig maar heel creatief is het natuurlijk niet. 

iPad en iPhone met diverse apps open op het scherm

Aan het begin van 2023 stelde ik op Facebook de vraag wat een fijne agenda zou kunnen zijn voor mensen met een visuele beperking en ik kreeg best leuke antwoorden. Onder andere een groot letter agenda, een uitwisbare planner en iemand stelde voor om een bullet journal te beginnen. Ik schafte een A4 grootletter agenda aan en vrolijkte hem wat op met washi tape. Toch merkte ik dat ik hem niet veel gebruikte. Omdat hij A4 formaat was, nam hij best wat ruimte in en zou ik hem alleen aan mijn bureau gebruiken. Ook had hij geen maandweergave en omdat het een kant en klare agenda was viel er weinig persoonlijkheid in aan te brengen. Ik greep dus terug op mijn digitale agenda om afspraken in te zetten. Helaas heb ik geen foto meer van deze grootletter agenda.

Opengeslagen agenda met een pen overdwars op de pagina’s

Eind vorig jaar (2023) begon ik na te denken over mijn agenda van het komende jaar, niet alleen qua afspraken, taken en weekindeling, ook hoe ik dat dit jaar zou gaan aanpakken. Ik surfte wat op internet, keek de nodige TikTok’s en YouTube video’s en kwam uit bij een analoge agenda van de Action. In deze video besprak ik mijn doelen voor komend jaar en vertelde ik dat ik zou gaan werken met deze agenda om te kijken hoe dit me zou bevallen. Het idee van analoog werken wakkerde iets in me aan. Het knisperende papier, het fysiek dingen kunnen afstrepen, het beviel me eigenlijk wel! Toch miste ik ook een paar dingen. 

Ik miste het hebben van een maandweergave, er was geen mogelijkheid om een habit tracker (gewoonte lijstje) in deze agenda te zetten en zo begon de zoektocht naar iets dat aan al mijn eisen zou kunnen voldoen. Ook speelt het stukje zichtbaarheid natuurlijk een rol. Van veel agenda’s zijn de lijntjes zo vaag dat ik ze bijna niet kan zien of is de layout zo klein dat ik mijn handschrift zo klein moet maken dat ik het zelf niet meer kan teruglezen. 

In het gras ligt een notitieboek. Het is een zwarte omslag met in reliëf de tekst “you got this”

Dit jaar voel ik dat ik meer ruimte mag innemen voor mijn creatieve brein en merkte ik bij mezelf dat ik steeds vaker bleef staan bij de notitieboeken en overwoog er een aan te schaffen. Ik kocht een simpel gelinieerd notitieboekje bij de Action en bedacht me dat ik hier wel een dagboek in kon gaan bijhouden. Per dag opschrijven wat er door mijn hoofd ging, de zogenoemde “brain dump”. Het schrijven vond ik wel prettig. Soms ratelen mijn gedachten alle kanten op en door te schrijven word ik gedwongen te vertragen omdat ik sneller kan denken dan schrijven. Het bracht rust. Toch merkte ik ook dat ik hele langen stukken tekst lastiger vind omdat het me visueel wel veel energie kost om een enigszins leesbaar handschrift te blijven houden. 

Opengeslagen notitieboek met een voorbeeld van hoe mijn dankbaarheids dagboek eruit ziet. Het boek ligt op een picknick tafel en eromheen liggen pennen in verschillende kleuren.

Ik besloot dus om van dit notitieboek mijn gratitude journal (dankbaarheidsdagboek) te maken. Per dag stel ik mezelf 4 vragen. 

  • Waar ben ik dankbaar voor?
  • Wat ging er goed vandaag?
  • Wat kon er beter?
  • Waar kijk je naar uit?

Deze vragen geven me een moment om aan het eind van de dag te reflecteren op mijn dag en vooral stil te staan bij het positieve. Door mezelf af te vragen wat er die dag beter had gekund gun ik mezelf de ruimte om stil te staan bij de dingen die niet helemaal lekker liepen maar ook om te bedenken of er iets is dat ik aan deze situatie zou kunnen veranderen voor een volgende keer. Ook plak ik er af en toe een theevraag (pickwick label) in als ik een leuke vraag tegenkom tijdens het drinken van mijn thee. Voor de zogenoemde brain dump of gedachtenstroom heb ik toch besloten om dit digitaal te houden. Ik kan soms nogal lang van stof zijn (joh, echt??) en dat vind ik fijner met een toetsenbord. 

Twee notitieboeken op een houten ondergrond

Dan hebben we de agenda nog. Ik ben wel begonnen in de agenda maar zoals ik zei miste ik hier een aantal dingen in. Ik liep onlangs bij de Hema en ze hadden daar een hele sectie gericht op planners, bullet journals en alles wat daarmee te maken had. Ze hadden voor weinig geld een dot grid notitieboekje en ik heb hem meegenomen! Ook heb ik wat pennen, potloden en een geo driehoek meegenomen en begon ik enthousiast aan mijn bullet journal. Zoals gewoonlijk deed ik dit zonder plan, als een kip zonder kop en deed eigenlijk maar wat. De eerste maandweergave is dus alleen een grid met vierkantjes met data en wat ruimte om mijn doelen voor de maand op te schrijven.

Maandweergave van de maand februari

Nadat ik de eerste twee week indelingen gemaakt had, keek ik op internet voor inspiratie en merkte ik dat mijn creatieve bloed begon te stromen. Ik veranderde de layout en maakte Februari af. Ik begon aan de maand maart en besloot om een kleurrijke maand pagina van te maken en het idee van een plek voor mooie herinneringen. Uiteraard ben ik uitgegaan van voorbeelden van mensen die zo klein kunnen schrijven dat ze 31 regels kwijt kunnen in een A5 planner. Voor volgende maanden moet ik hier dus 2 pagina’s voor vrijhouden, mijn handschrift is nu eenmaal wat groter.

De wekelijkse spreads heb ik gemaakt door de pagina’s in 8 stukken op te delen. 7 voor de dagen van de week, 1 vlak voor een habit tracker. Ik vind het fijner om dit per week te doen. Per maand wordt het een klein gepriegel. 

Zo kom ik er steeds meer achter wat voor mij werkt en wat niet. Het is een leuk project waar ik mijn creative ei in kwijt kan en ik hoop dat ik dit net zo leuk blijf vinden als toen ik er aan begon. In het begin was ik bang dat ik mezelf zou laten remmen door mijn perfectionisme maar ik merk dat ik er prima mee kan leven als er iets niet helemaal perfect is. Het is mijn journal, who cares? Ik maak er ‘s avonds altijd een moment van. Kop thee erbij, er voor gaan zitten en alles afvinken van de dag. Zondag is voor mij de dag waarop ik mijn week planning invul en nu ik dit analoog doe ben ik me ook bewuster van het inplannen van ontspanningsmomenten en niet alleen de dingen die moeten in de agenda te zetten maar ook zeker de leuke dingen waar ik nou juist energie van krijg. 

Open gelinieerd notitieboek

Ik hou jullie zeker op de hoogte en mochten jullie nog leuke ideeën hebben, laat het vooral weten in de reacties! Ook zou het voor een volgend notitieboek wel fijn zijn als de dots iets duidelijker zijn als in mijn huidige notitieboek. 

Wat is jouw voorkeur voor een planner? Digitaal, analoog of heb jij je ondergedompeld in de wereld van bullet journaling?

Miriam
Miriam

Miriam Taylor, het gezicht achter deze website. Een beetje gek, een (grenzend aan het ongezonde) dosis humor en een zingende stuiterbal. Een gezellige, creatieve duizendpoot die positief in het leven staat!

Artikelen: 35

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.